Page content

Wat is acrylverf?

Wat is acrylverf?

Acrylverf is 1 van de populairste materialen bij (hobby)schilders

en wordt dan ook door veel (hobby)schilders en kunstenaars gebruikt. De verf is nog redelijk nieuw. De acrylverf is pas ontwikkeld in 1931 en dus veel jonger dan de olieverf en waterverf. De laatste jaren is de kwaliteit van deze verf enorm gegroeid. Vroeger was het verschil tussen olieverf en acrylverf veel groter. Tegenwoordig kun je hoogwaardige acrylverven kopen, die bijna niet onderdoen voor de kleuren van olieverf. Er zit tegenwoordig veel meer pigment in. Men kiest nu dus eerder voor acrylverf omdat de grootste reden hiervoor toch de snelle en korte droogtijd is. Je hoeft geen maanden te wachten tot je kunstwerk droog is (olieverf heeft een droogtijd van minimaal 6 maanden), want je schilderij is vrijwel direct weer overschilderbaar. Je kunt een foutje dus heel snel corrigeren.

Deze verfsoort is een sneldrogende synthetische waterverdunbare verf, en bestaat uit verschillende pigmenten waarbij kunsthars als bindmiddel wordt gebruikt. Je hebt dus geen last van stinkende en giftige oplosmiddelen van olieverf zoals terpentine. Je kunt de kwasten dan ook gewoon onder de kraan schoon spoelen (tenzij de verf geheel is ingedroogd). Je kunt dus erg snel werken en de kleuren blijven helder. De uitstraling van de kleuren worden mooier en mooier naarmate er meer verflagen over elkaar aangebracht worden (laag-over-laag technieken). Deze verfsoort laat zich bovendien uitstekend mengen met allerlei andere materialen zoals textuur voor verandering van de verf , extra binden en heel dik aanbrengen (het resultaat lijkt dan het meeste op dat van olieverf), sterk verdund opbrengen zodat het net een aquarel lijkt of een retarder om de droogtijd te vertragen. Alleen na droging van de verf is deze niet meer verwasbaar.

De hooglans van olieverf ontbreekt echter bij acrylverf, maar dit kun je goed oplossen door achteraf een glanzend vernis aan te brengen.

Je kunt dus blijven experimenteren met het schilderen met deze bijzondere verfsoort.

kijk ook eens bij: Schilderen met acrylverf

  Laat een bericht achter

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is acrylverf?

  Plaats een reactie


  *


  like