Page content

Hoe hoog hang ik een schilderij eigenlijk op?

Hoe hoog hang ik een schilderij eigenlijk op?

Het belang van het op de juiste hoogte ophangen van een schilderij en/of kunstwerk.

Hoe hoog? Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee dient te houden is, dat je een kunstwerk nooit te hoog ophangt. De hoogte van de kunstwerken/schilderijen bepaal je het beste, door de positie in te nemen die je normaal ook in de ruimte inneemt. In de gang en/of keuken is dat vaak staand, in de zitkamer is dat zittend. Als je een kunstwerk ophangt, zal je dit meestal staand doen, dus houd er rekening mee, dat als je normaal zittend naar het kunstwerk kijkt, dat je dit dan even samendoet. Jij kunt gaan zitten en een ander houdt het kunstwerk tegen de muur. Zo kun je makkelijk de hoogte bepalen.

Vaak is het midden van het schilderij op ooghoogte. Maar als je dit in een huiskamer gebruikt en je zit, dan is dit vaak te laag, want je loopt er natuurlijk ook nog. Dus soms is het ook goed om je gevoel hierin te volgen. Het kan namelijk ook nog zo zijn, dat jij heel klein bent en je partner bijvoorbeeld groot. Hoe bepaal je dan de ooghoogte? Zelf kiezen we er dan altijd voor om er tussenin te gaan zitten.

Als je meerdere schilderijen/kunstwerken bij elkaar op 1 wand hangt, zorg er dan voor dat je het beschouwt als 1 kunstwerk. Hierdoor kun je weer heel goed de ooghoogte bepalen.

galerie15

Laat iemand het schilderij vasthouden en bepaal dan de hoogte. Vaak is het hart van het schilderij op ooghoogte, maar in bijvoorbeeld de zitkamer is dat erg laag, omdat je er ook regelmatig loopt. Houd het dan in het midden van ooghoogte bij staan en ooghoogte bij zitten. En volg je gevoel.

Zorg ervoor dat de boven- of onderkanten van alle schilderijen in een ruimte op gelijke hoogte hangen. Je kunt ook het hart van alle schilderijen op gelijke hoogte houden, maar dat vraagt veel gevoel om de juiste balans te vinden. Meten is weten zeggen we altijd. meet dus zorgvuldig aan de achterkant van je kunstwerken de afstand tussen ophang-draad of oog en de lijst. Dit kan namelijk per kunstwerk verschillen.

galerie16

Wanneer je een kunstwerk boven bijvoorbeeld een bank of side-table etc. hangt, laat deze dan niet breder zijn dan het meubelstuk. Houd minimaal 15 tot 30 cm vrij tussen de bovenkant van het meubel en de onderkant van het schilderij.

Ook staat het niet echt geweldig, als je een klein doekje op een hele lege wand hangt of boven een grote bank. Kies dan liever voor mooiere verhoudingen. Je kunt hier meer over lezen in: Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn schilderij.

Hang een schilderij ook niet te dicht bij een warmtebron, zoals een radiator of Open Haard. Het kunstwerk is hier vaak niet tegen bestand. Je kan een schilderij natuurlijk ook altijd op een standaard plaatsen of tegen een wand aanzetten. Het ligt er net aan, hoe je deze binnen jouw interieur tot uiting wilt laten komen.

Hierboven hebben we het telkens over kunstwerken/ schilderijen, maar dit geldt natuurlijk ook voor posters, fotografie of ander grafisch werk.

  Laat een bericht achter

  Comment Section

  0 reacties op “Hoe hoog hang ik een schilderij eigenlijk op?

  Plaats een reactie


  *


  like