Page content

Schilderen met een paletmes

Schilderen met een paletmes

Een paletmes is van oorsprong bedoeld om de verf te mengen op een palet. Daarnaast heb je het schildersmes, deze heeft vaak een gebogen (geknakte) steel. Met een schildersmes breng je dikke verf aan op het doek. Tijdens het opbrengen van de verf zul je door de geknakte steel, dan ook niet het schilderij aanraken. Je kunt natuurlijk ook verf mengen met een schildersmes. De messen moeten in ieder geval wel soepel zijn.

Paletmessen/schildersmessen zijn er in verschillende soorten, maten en van verschillende merken en worden meestal gebruikt om verf dik op het doek aan te brengen, of om er een bepaalde textuur in aan te brengen. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om verf weer van het doek te schrapen.

Het schildermes geeft veel mogelijkheden voor het aanbrengen van textuur en leent zich voor pasteus werk. Het is dus een vorm van impasto. Je mengt de juiste kleur op je palet, en neemt het op je mes, zorg dat het dan op de onderzijde zit. Vervolgens smeer je de verf uit op je doek. Uit het woordje “smeren” blijkt dat de verf niet te dun moet zijn. Verf direct uit de tube is geschikt, of verdund met een klein beetje terpentijn of lijnolie.

Je krijgt met het paletmes dus vooral vlakken van één kleur. Als je de verf echter niet volledig gemengd hebt op je palet, kan je uiteraard met het paletmes een variërende kleur aanbrengen op je schilderij.

Zelf gebruiken we meestal een druppelvorm schildersmes met mooie ronde randen:

l_talensschildmes3010

Je kunt dan het schildersmes met een mooie draaiende beweging gebruiken.

De verf wordt aan de achterkant van het paletmes/schildersmes opgezet. Let er op, dat je alleen de verf het doek laat raken, dus absoluut niet drukken. Dan krijg je namelijk niet het effect dat je wilt bereiken (de verf dik op het doek zetten). Je aait als het ware met je paletmes over het doek, je voelt dat alleen de verf het doek raakt. Zodra je het paletmes hoort schrapen op het doek, moet je er weer verf opdoen. Daar waar je wilt kun je dan de verf achterlaten. Houd de kleuren fris en veeg voor elke nieuwe kleur het schildersmes af aan een doekje,  om de vorige kleur te verwijderen. Enige oefening is zeker nodig, want het zal in het begin erg onwennig zijn, als je dit nog nooit gedaan hebt.

icon17 Tip: Neem een goedkoop canvas. Schilder een achtergrond bijvoorbeeld lichtblauw. Als deze droog is, ga je met het paletmes en bijvoorbeeld donkerblauwe verf, het paletmes gebruiken.

 

  Laat een bericht achter

  Comment Section

  0 reacties op “Schilderen met een paletmes

  Plaats een reactie


  *


  like