Page content

article content

Willen jullie dit aub geen Kunst noemen!

Vandaag een heerlijke inspirerende cursusdag gehad in Apeldoorn. Bij thuiskomst een lekkere warme douche genomen, huispak aan en me achter de computer genesteld, omdat ik daar vandaag nog niet aan toe was gekomen. De kids lekker op de bank een film aan het kijken want het is hier tenslotte voorjaarsvakantie en dan mogen ze natuurlijk langer opblijven. Mijn man ligt ook lekker languit op de bank na zijn eerste dag bij zijn nieuwe werkgever. Ben dan ook super trots op hem 😍.

Ik besluit om even op onze Facebookpagina van Vrolijk Schilderij te kijken en scroll even door de reacties van een post die ik vanmorgen nog in alle haast heb geplaatst. Ik heb een videoles gepost waarbij je een kleurrijke fiets met tulpen zelf kunt gaan schilderen. In deze video legt Corrie stap-voor-stap uit hoe je dit heel gemakkelijk zelf kunt doen. Ik lees alle mooie en toffe reacties van mensen die ons hiervoor bedanken en dat ze er snel mee aan de slag gaan. Ze vinden het allemaal heel erg leuk. En dan valt mijn oog op een reactie: ” Willen jullie dit aub geen Kunst noemen!”  Ik krijg het ineens helemaal benauwd en mijn adem stokt in mijn keel. Ik raak gewoon compleet van slag, want op de 1 of andere manier komt deze reactie echt heftig bij mij binnen. Ik check dan ook snel even of ik misschien ergens heb geschreven of ik het over Kunst heb gehad. Nee, dat heb ik ook niet, het woord Kunst heb ik nergens vermeld.  Ik heb wel geschreven dat wij professionele kunstenaars zijn. Zal dat de trigger zijn geweest waarom iemand deze reactie schrijft? Nee, dat kan het toch ook niet zijn, want als je 5 dagen per week alleen maar schildert en je hier dus echt je beroep van hebt gemaakt, dan mag ik dit toch zo noemen. Waarom twijfel ik nu dan zo en waarom doet het zoveel met mij?

Ik denk er dan ook nog even goed over na, waarom wij doen wat we doen. Onze schilderijen hebben altijd humor, we werken met veel kleuren waardoor het nog vrolijker wordt en mensen worden er gewoon blij van. En dat is de reden waarom wij onze schilderijen maken. Het mag een emotie bij je teweeg brengen. Voor de 1 zal deze emotie anders zijn dan bij een ander. Wij schilderen, omdat dit onze passie is en wij er echt heel blij van worden en hoe fijn is het dat je dit als kunstenaars mag overbrengen op anderen. Wij willen mensen inspireren met ons werk, dat ze er herkenning in kunnen vinden en bovenal dat ze er gewoon blij van worden. Wanneer is het dan Kunst met de grote K. En wat is dan de definitie van kunst? Ik kom weer helemaal tot rust en eigenlijk begrijp ik niet waarom ik me hier zo over opgewonden heb. Het is helemaal goed zoals het is. Ik weet waar we voor staan en of dat nu kunst is of niet, who cares. Ik leg de reactie dan ook naast me neer en ik merk dat het mij niet meer raakt en het niet meer belangrijk is voor mij. Iedereen mag gewoon zijn eigen mening hebben. Ik besluit dan ook om haar geen reactie terug te geven. Het is goed zo.

En dan kijk ik nog even naar onze privé berichten en dan lees ik dit: Hallo Dames, Ik wou toch zeggen dat als ik jullie schilderijen zie met een volle vrouw (en) ik me wat positiever voel qua mijn lichaam. Ik ben zelf ontzettend onzeker, heb altijd moeite ermee gehad, minderwaardigheid complex. Nu leren van mezelf te houden welk model lichaam ik ook heb.  Als ik jullie schilderijen zie dan heb ik weer een sprankje hoop dat ik ooit van mijn lichaam ga houden hoe ik eruit zie.  Dank je wel.”

Mijn hart maakt meteen weer een sprongetje, want dit is precies waarom we doen wat we doen.

 

Laat een bericht achter

Comment Section

4 reacties op “Willen jullie dit aub geen Kunst noemen!


Door Greetje Hopman op 21 februari 2017

Ik heb de reactie gezien en mij er zeer over verbaasd. Wie bepaald eigenlijk wat wel en wat geen kunst is. Heb ik mij wel vaker afgevraagd. Ik vind wat jullie doen echt wel kunst met een grote K.


Door Marco op 21 februari 2017

Zolang ze over je praten ben je in elk geval niet saai.


Door Margreet op 21 februari 2017

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen. En dat is zeker wat jij/jullie doen. Voor mij ben je een echte Kunstenares.X


Plaats een reactie


*


like